Akbük Çatı İşleri
News Photo

Akbük Çatı İşleri

  • Çatıcı Nedir?

Bir çatı ustası, çatı yapımında uzmanlaşmış bir profesyoneldir. Çatı ustaları, konutlarda ve ticari inşaatlarda tüm çatı kaplama sürecini izler. İnşaat planlarını analiz ediyorlar ve çatı kaplamasının tasarıma tam olarak uygun olarak yapıldığından emin oluyorlar. Çatıcılar ayrıca çatı montajlarında kullanılacak malzemeleri, alt tabakaları ve destekleyici aksesuarları belirler. Çatıların üzerine monte edildiği kirişlerin, makasların ve kirişlerin özelliklerine bile çatı ustaları karar verir.


  •  Çatıcılar Genellikle Şunları Yapar

 

  • Onarımın en iyi yolunu belirlemek için sorunlu çatıları inceler.
  • Gerekli malzeme miktarlarını hesaplamak için çatıları ölçer.
  • Hasarlı veya çürüyen kirişleri veya kontrplağı değiştirir.
  • Buhar bariyerleri veya yalıtım katmanları kurar.
  • Havalandırma sistemleri kurar.
  • Çatıyı hava şartlarına dayanıklı hale getirmek için zona, asfalt, metal veya diğer malzemeleri yerleştirir.
  • Çatı malzemelerini çatının kenarlarıyla hizalar.
  • Çatı malzemelerini duvarların veya deliklerin etrafına sığacak şekilde keser.
  • Sızıntıyı önlemek için açıkta kalan çivi veya vida başlarını çatı çimento veya kalafat ile kapatır.
  • Düzgün monte edilmiş çatılar, suyun binalara sızmasını ve iç mekâna, ekipmana veya mobilyalara zarar vermesini engeller.

 

  • İki Temel Çatı Türü Vardır: Düşük Eğimli Çatılar ve Dik Eğimli Çatılar

Düşük eğimli çatılar, yatay ayak başına üç inçten daha az yükselir ve katmanlar halinde yerleştirilir. Çoğu ticari, endüstriyel ve apartman binasının düşük eğimli çatıları vardır ve bu da onları en yaygın çatı kaplama türü yapar. Düşük eğimli çatı kurulumlarının karmaşıklığı, bina türüne göre değişir.

Dik eğimli çatılar, yatay ayak başına üç inçten fazla yükselir ve genellikle diğer malzemelerden daha düşük maliyetli olan asfalt kiremitlerle kaplanır. Müstakil evlerin çoğunda asfalt kiremitli çatılar vardır. Daha az yaygın olmakla birlikte, çatı ustaları dik eğimli çatılara kiremit, güneş kiremitleri, metal zona veya sarsıntılar da (kaba ahşap zona) döşeyebilirler.

Çatı sistemleri ayrıca bitkileri ve peyzaj malzemelerini de içerebilir. Örneğin bir bitkisel çatı, tipik olarak bir kök bariyeri ile kaplanmış ve toprağı, bitkileri ve peyzaj malzemelerini barındıran su geçirmez, düşük eğimli bir çatıdır.

Çatı ustaları, kurulmakta olan çatı tipine bağlı olarak çatılarda çalışırken çeşitli araçlar kullanır. Eski çatı kaplama sistemlerini kaldırmak için çatı kaplama kürekleri ve kaldırma çubukları kullanabilirler. Yeni çatı kaplama sistemleri kurmak için çekiçler, çivi tabancaları, matkaplar, bıçaklar, kaldırım taşları, şerit ölçüler, tebeşir çizgileri ve çerçeveleme kareleri kullanabilirler.

  • Çatı Sistem Bileşenleri

Tüm dik eğimli çatı sistemleri (%25 veya daha fazla eğimli çatılar) beş temel bileşene sahiptir:

1-Çatı Kaplaması: kılıfı hava şartlarından koruyan zona, kiremit, arduaz veya metal ve alt tabaka.

2-Mantolama: Bir evi veya binayı örtmek için çatı kirişlerine tutturulmuş levhalar veya sac malzeme.

3-Çatı Yapısı: Mantolamayı desteklemek için inşa edilmiş mertekler ve kafes kirişler.

4-Yanıp Sönme: Su sızıntısını önlemek için bir çatı sisteminin çeşitli derzlerine ve vadilerine yerleştirilmiş sac veya diğer malzemeler.

 5-Drenaj: Bir çatı sisteminin su dökme kabiliyetini etkileyen şekil, eğim ve yerleşim düzeni gibi tasarım özellikleri.

 

  • Çatı Sisteminin Seçilmesi

Yeni bir çatı sistemi seçerken göz önünde bulundurulması gereken birkaç husus vardır. Tabii ki maliyet ve dayanıklılık listenin başında ama estetik ve mimari tarz da önemlidir. Eviniz veya binanız için doğru çatı sistemi, bu beş düşünceyi dengeleyen sistemdir. Aşağıdaki çatı kaplama ürünleri genellikle dik eğimli yapılar için kullanılır.

Organik zona, asfaltla doyurulmuş ve renkli mineral granüllerle kaplanmış selüloz lifli (yani ahşap) bir tabandan oluşur.

Fiberglas kiremit, cam elyafı mat, üst ve alt asfalt tabakaları ve mineral granüllerden oluşur.

Asfalt kiremitlerin yangın dirençleri, diğer çoğu çatı kaplama malzemesi gibi, Sınıf A, B veya C olarak sınıflandırılır. Sınıf A, yangına en dayanıklı olanı belirtir; B ve C sınıfları daha az yangın direncini gösterir. Genel olarak, çoğu cam elyafı zona Sınıf A yangın derecesine sahiptir ve çoğu organik zona Sınıf C derecesine sahiptir.

Kiremit, kil veya beton dayanıklı bir çatı kaplama malzemesidir. Karo, çeşitli renk ve yüzeylerde mevcuttur. Çini ağırdır. Başka tip bir çatı sistemini kiremitle değiştiriyorsanız, yapının yükü destekleyebileceğini doğrulamanız gerekecektir.

Sentetik çatı kaplama ürünleri, arduaz ve ahşap kiremit ve sarsıntılar gibi çeşitli geleneksel çatı kaplamalarını simüle eder. Ancak aynı özelliklere sahip olmaları gerekmez.

Çatı sistemi dayanıklılığında en kritik faktörlerden biri uygun havalandırmadır. Bu olmadan, çatı katında ısı ve nem birikir ve kirişlerin ve kılıfların çürümesine, zonaların bükülmesine ve yalıtımın etkinliğini kaybetmesine neden olur.

Bu nedenle, kışın bile panjurlar, sırt havalandırma delikleri veya alt havalandırma delikleri gibi çatı havalandırma kaynaklarının asla kapatılmaması önemlidir. Uygun tavan havalandırması, nemin neden olduğu yapısal hasarı önlemeye, çatı malzemesi ömrünü uzatmaya, enerji tüketimini azaltmaya ve tavan aralığının altındaki odaların konfor seviyesini artırmaya yardımcı olacaktır.

Serbest hava akışına ek olarak, yalıtım, uygun tavan havalandırmasında önemli bir rol oynar. İdeal bir tavan arasında şunlar bulunur:

Aşağıdaki evi ısı kazancı veya kaybından korumak için çatı katında boşluksuz bir yalıtım katmanı.

  • Nemin tavan arasına yükselmesini önlemek için yalıtımın altında ve tavanın yanında bir buhar geciktirici.
  • Havanın serbestçe girip çıkmasına izin verecek kadar açık, havalandırmalı boşluklar.
  • Yalıtım ve çatı kaplaması arasında minimum bir inç.

 

  • Çatılar Nelerden Etkilenir?

Bir çatı sisteminin performansı birçok faktörden etkilenir. Aşağıdakilerini bilmek, çatı sistemi satın alma veya yaptırma kararlarınızı bilinçli olarak vermenize yardımcı olacaktır:

  • Güneş: Isı ve ultraviyole ışınları, çatı kaplama malzemelerinin zamanla bozulmasına neden olur. Batıya veya güneye bakan taraflarda bozulma daha hızlı gerçekleşebilir.
  • Yağmur: Su, zona, sarsıntı veya diğer çatı kaplama malzemelerinin altına girdiğinde, çatı güvertesine doğru ilerleyebilir ve çatı yapısının çürümesine neden olabilir. Ekstra nem, duvarlar, tavanlar, yalıtım ve elektrik sistemleri dahil evin başka yerlerinde küflenmeye ve çürümeye neden olur.
  • Rüzgâr: Şiddetli rüzgarlar, kiremitlerin kenarlarını (veya diğer çatı kaplama malzemelerini) kaldırabilir ve altına su ve döküntüyü zorlayabilir. Aşırı sert rüzgarlar büyük hasara neden olabilir.
  • Kar ve Buz: Eriyen kar, yüzeyin daha soğuk olduğu bir çatı çıkıntısında genellikle yeniden donarak bir buz barajı oluşturur. Bu, olukta uygun drenajı engeller. Su, zona (veya diğer çatı kaplama malzemeleri) altında birikir ve iç kısma sızar. Erken erime aşamalarında, oluklar ve iniş boruları buzla ilk doldurulanlar olabilir ve tamir edilemeyecek şekilde hasar görebilir ve hatta bir ev veya binadan yırtılabilir.
  • Yoğuşma: nispeten ılık, nem yüklü havanın birikmesinden kaynaklanabilir. Yetersiz havalandırılmış bir çatı katındaki nem, ahşap kaplamaların ve kirişlerin çürümesine neden olur ve muhtemelen bir çatı yapısını tahrip eder. Yeterli tavan arası havalandırması, daha büyük veya ek havalandırma delikleri takılarak sağlanabilir ve bu, çatı katı hava sıcaklığı dış hava sıcaklığına daha yakın olacağından sorunları hafifletmeye yardımcı olur.
  • Yosun: Yosun, nemli ahşap zona ve sarsıntılarda büyüyebilir. Yosun büyüdükten sonra çatı sisteminin yüzeyinde daha fazla nem tutar ve çürümeye neden olur. Ek olarak, yosun kökleri de bir ahşap güverte ve yapıya dönüşebilir. Yosun, ahşap veya asfalt shingle çatı sistemlerinde nemli, gölgeli alanlarda da büyür. Siyah-yeşil bir leke oluşturmanın yanı sıra, algler nemi koruyarak çürümeye ve bozulmaya neden olabilir. Nemli, gölgeli alanları ortadan kaldırmak için ağaçlar ve çalılar evlerden ve binalardan uzaklaştırılmalı ve iyi drenaj sağlamak için oluklar temiz tutulmalıdır.
  • Ağaçlar ve Yapraklar: Bir çatıya dokunan ağaç dalları, dallar rüzgâr tarafından havaya uçurulduğunda çatı malzemelerini çizecek ve oyacaktır. Sarkan ağaçlardan düşen dallar zona ve diğer çatı kaplama malzemelerine zarar verebilir, hatta delebilir. Çatı sisteminin yüzeyindeki yapraklar nemi tutar ve çürümeye neden olur ve oluklardaki yapraklar drenajı engeller.
  • Eksik veya Yırtık Zona: Bir çatı sisteminin etkinliğinin anahtarı tam korumadır. Zona eksik veya yırtıldığında, bir çatı yapısı ve ev veya bina içi su hasarına ve çürümeye karşı savunmasızdır. Sorunun yakınlardaki zona yayılması da kolayca yırtılır veya uçurulur. Eksik veya yırtık zona en kısa sürede değiştirilmelidir.
  • Shingle Bozulması: Zona eskidiğinde ve yıprandığında kıvrılır, ayrılır ve su geçirmezlik etkinliğini yitirir. Zayıflamış zona rüzgâr rüzgarları tarafından kolayca uçurulur, yırtılır veya kaldırılır. Sonuç, yapısal çürüme ve iç hasardır. Bozulmuş bir çatı sistemi zamanla daha da kötüleşir mümkün olan en kısa sürede değiştirilmelidir.
  • Yanıp Sönen Bozulma: Çoğu görünen çatı sızıntısı gerçekten de yanıp sönen sızıntılardır. Bacaların, havalandırma deliklerinin, çatı pencerelerinin ve duvar/çatı bağlantılarının etrafında iyi ve sıkı yanıp sönmeler olmazsa su bir eve veya binaya girebilir ve duvarlara, tavanlara, yalıtıma ve elektrik sistemlerine zarar verebilir. İki yılda bir yapılan çatı muayenesi ve oluk temizliğinin bir parçası olarak yanıp sönmeler kontrol edilmelidir.
  • Akbük Tadilat Çatı işleri olarak çatı problemlerinizde yanınızdayız. Bizden fiyat almadan işe başlamayın.

Bu Haberi Paylaş

Yorum Yap

İşletmeniz için kaliteli hizmetimizi almak ister misiniz?