Evin dış cephesi boyanılabilecek en zor alanlardan biridir. Çünkü dış koşullar, içinde bulunulan konutun duvarlarını zorlayıcı cinsten olabilir. Dış cephe boyanılmaya başlanılmadan önce duvarda bulunan önceki kusurların eksiksiz bir şekilde giderilmesi gerekir. Duvarda çatlak ve kabarma gibi deformasyonlar bulunuyorsa bunlar kazınarak giderilebilir. Çatlak ve delikler gözüküyorsa bu boşluklar macun vasıtasıyla doldurularak kapatılabilir. Dış cephe duvarı pürüzsüz bir hale getirildiyse kir, toz, yağ gibi maddelerden temizlenilerek duvarın hazırlığı tamamlanabilir ve astar aşamasına geçilebilir. Duvar kaliteli malzemeler kullanılarak eksiklerin telafi edilmesiyle daha kusursuz bir hal alır. Tüm bu hazırlıklar bitirildikten sonra dış cephe açısından en hoş faaliyet olan dış cephe boyama işine girişilebilir.
Boya seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi iklim şartlarına ve hava koşullarına uygun boyaların seçimidir. Aşırı sıcak ve soğuktan etkilenmeyen; yağmur, kar ve güneş ışığı gibi hava şartlarına maruz kaldığında çatlamayan, kabarmayan ve boyandığı ilk günkü gibi parlak ve canlı gözüken boya seçimi son derece mühimdir. Dış cephe boyaları; akrilik, silikonlu, grenli ve elastik olmak üzere 4 farklı çeşide ayrılır. Renkleri ise şu başlıklar altında inceleyebiliriz:
Dış cephe boya renkleri tercih edilirken uyum yakalandıktan sonra farklı pek çok renk bir arada kullanılabilir. Filli boya uygulama bayi kataloglarında yer alan renkler detaylı bir şekilde incelenmeden, dış cephe boya rengi seçimine karar verilmemelidir.
Bu Haberi Paylaş