Taşyünü Mantolama Nasıl Yapılır?
Taşyünü mantolama, bir bina inşa edilirken yapısal elemanların dışını kaplayan malzemelerle gerçekleştirilir. Taşyünü mantolama bir binanın çerçevesini güçlendirir, dış cephe kaplaması için bir çivileme yüzeyi sağlar ve bazı durumlarda bir duvarın yanal kuvvetlere direnmesine yardımcı olmak için çapraz destek görevi görür. Kaplama genellikle kontrplak veya yönlendirilmiş şerit levha ile yapılır.
Taşyünü Mantolama Nedir?
Taşyünü mantolama, ev yapımında birçok amaca hizmet eder. Evin duvarlarını güçlendirir, ses yalıtımı sağlar, ısı ve nem bariyeri sağlar ve evin dış cephesinin üzerine kurulabileceği bir yüzey meydana getirir. Taşyünü mantolama işlemiyle binanın dışına çeşitli materyaller yerleştirilir. Bu, bir dış duvar inşa etmenin en kolay adımlarından biridir.
Taşyünü mantolama, mimarlar, tasarımcılar, inşaatçılar ve bina sakinleri ya da kullanıcıları için bina tasarımının ve inşaatının her seviyesinde avantajlar sunar.Taşyünü mantolama materyalleri, bir ev veya ofisin geleneksel çerçeveleme ile mümkün olandan çok daha hızlı inşa edilmesini sağlar. Yapısal yalıtımlı panellerle inşa edilen bir binada enerji faturaları yüzde 60 ila 70'e kadar düşebilir.
Taşyünü Mantolama Nasıl Uygulanır?
- Her bir duvarın uzunluğunu ve yüksekliğini ölçün. Belirlemiş olduğunuz bu ölçüleri birbiriyle çarparak proje için ihtiyaç duyduğunuz kontrplak veya OSB levha sayısını hesaplayın.
- Duvar çerçevesini, dış yüzü yukarı bakacak biçimde zemine düz bir şekilde yerleştirin. Böylece düzgün bir hat oluşturacaksınız.
- Yapıştıracağınız levhaların kenar kısımlarına yapıştırıcı harçtan sürün. Bu levhaların orta bölümüne ise noktasal yapıştırıcı uygulayın.
- Yapıştırma harç kuruduktan sonra metrekareye altı tane olacak şekilde plastik dübel hazırlayın. Bu türbülans ve rüzgarın olumsuz etkilerini önlemek içindir.
- Binanın dış yüzeyindeki köşeleri rüzgar ve sudan korumak için köşe profili uygulayın. Bu işlem aynı zamanda mantolama sisteminde meydana gelebilecek olası ayrılmayı da engeller. Bunun için ilgili bölümlere dilatasyon, damlalık ve denizlik profilleri ekleyin.
- Levhaların üstüne bir kat sıva uygulayın. Birinci kat sıva kurumadan önce hemen ikinci katı uygulayın.
- Sıva kuruduktan sonra dekoratif kaplama yapın. Çimento malası ile bunu gerçekleştirebilirsiniz. İşlem sırasında yukarıdan aşağıya hızlı uygulama yapmayı unutmayın. Aksi halde estetik görünüm bozulabilir.
- Son aşamada dış cephe kaplamasının üstüne akrilik esaslı boya uygulaması yapın ve işlemi sonlandırın.
Bu Haberi Paylaş