Akbük Alçıpan Uygulaması Nasıl Yapılır?
News Photo

Akbük Alçıpan Uygulaması Nasıl Yapılır?

Alçıpan, iki kısmı da karton ile kaplanmış, orta kısmı ise alçı malzemeden oluşturulmuş olan bir levha çeşididir. İç mekanlarda asma tavan, bölme duvar ve tavan gibi birçok yapı işinde kullanılır. Kolayca şekil alabildiğinden ötürü farklı şekilde dizaynlar oluşturmaya olanak tanır. Tavan ya da duvar üzerinde girinti ve çıkıntılara sahip olan şekilli duvar dekorasyonları elde etmenize yardımcı olur.

Alçıpan malzemesi ile duvar giydirme, yer döşeme ya da asma tavan oluşturulabilir. Estetik görünümü nedeniyle ofislere, iş yerlerine, evlere ve sinema salonlarına kadar birçok yerde kullanılabilmektedir. Bölme duvarlarda ve ek bir odaya ihtiyaç duyulan mekanlarda çok sık tercih edilmektedir. Ayrıca, alçı harcının içerisinde yer alan özelliklere bakılarak yangına, suya ya da sese dayanıklı olup olmadığı anlaşılabilir.

Alçıpan Nasıl Yapılır? Uygulama Teknikleri Nelerdir?

Alçıpan uygulamasının birçok farklı tekniği bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İlk olarak duvar kontrolü işlemi gerçekleştirilmelidir. Giydirme tekniği, duvarın konumunu ve güvenliğini belirlemeye yardımcı olur.
  • Profillerin hazırlanması da önemlidir. Yapılacak olan giydirme için duvarın uzunluğu netleştirilir, U profilleri ise bu uzunluk doğrultusunda biçimlendirilir.
  • Takma kısmında kolaylık olsun diye C profilleri tavan yüksekliği boyunca 1 cm kadar kısa kesilmektedir.
  • Ses yalıtımına sahip olan birtakım bantlar ve profiller tamamen sabitlenmeden evvel profillerin alt kısmına yerleştirilir.
  • Profillerin aks adlı aralıkları 60 cm kabul edilir ve C profillerinin genel sayısının hesabı yapılır. Ardından seramik gibi malzemeler ile kaplanacak olan banyo gibi yerlerin duvar uygulamalarında aks aralığının 40 cm kadar olmasına kesinlikle dikkat edilir.
  • Diğer aşamada ise profiller sabitlenir. C profilleri, 60 cm ara ile döşemede yer alan U profilinin iç kısmına eğik şekilde oturtulmaktadır. C profili, agrafın iki temel kanadının ortasına konumlandırılır.
  • Üst bölgesi tavanda yer alan U profilinin içine geçirilir ve doğrultulmaya başlanır. Bu işlemden sonra ise düşeyde ve yatay kısımda terazi kontrolü gerçekleştirilir.
  • Ardından en uygun vidalar aracılığıyla agrafların kollarından diğerlerine sabitlenir. Bu tür işlemlerin tamamını bir ustanın yapması en güvenli seçeneklerden biri olacaktır.

Bu Haberi Paylaş

Yorum Yap

İşletmeniz için kaliteli hizmetimizi almak ister misiniz?