Akbük İnşaat İnce İşleri Şap
Beton şap, beton kaplamanın montaj yüzeyini tasarım yüksekliğine getirmek ve döşemenin uygulanması için ideal bir zemin oluşturmak amacıyla yapılır. Bu yapı elemanı, bir yüzeyin üzerine yerleştirildikten sonra betonu düzleştirmek için kullanılan düz bir levhadır. İnşaat ince işleri şap uygulamasını da içerir.
İnşaat İnce İşleri Şap Uygulaması Nedir?
Şaplar, çimento esaslı bağlayıcılar veya anhidrit bazlı bağlayıcılarla karıştırılmış bir harçtan elde edilir. Beton zemin yüzeyinin istenilen yüksekliğe getirilmesine yardımcı olan düz kenarlar için kılavuz olarak ayarlanırlar. Şap, doğası gereği yeterince sert olmalıdır. Bu, zemin kaplamasının yayılması ve tesviye edilmesi sırasında ortaya çıkan gerilmelere ve bozulmaya direnmelerine yardımcı olur.
Beton Şap Avantajları Nelerdir?
İnşaat ince işleri şap tekniği, bir levhanın üst yüzeyini uygun dereceye ve pürüzsüzlüğe getirmek için fazla ıslak betonun kesilmesi yöntemi olarak tanımlanabilir. Etkili bir şap ile garanti edilen sonuçlar şunlardır:
- Döşeme için gerekli olan sağlam alt tabaka
- İsteğe göre şekillendirme
- Çeşitli hizmet koşullarında dayanıklılık
Beton Şapın Özellikleri
Şapın zemine montajında kullanılabilmesi için belirli teknik ve performans özelliklerine sahip olması gerekir. İnşaat ince işleri şap uygulamasının özellikleri:
- Yeterli Kalınlık Şapın kalınlığı, döşenmesi planlanan şap tipine, zeminin kalınlığına, tipine ve zeminin üzerine düşeceği tahmin edilen trafik yoğunluğuna bağlıdır.
- Mekanik Direnç Zemin tipinden gelen yükün katkısı ile birlikte nihai yükü sürdürmek için, seçilen tabla ile belirli mekanik direnç kazanılmalıdır. Genel olarak, evsel amaçlı bir zemin kaplaması için kullanılan şapın minimum 20 MPa mukavemetine sahip olması tavsiye edilir. Endüstriyel amaç durumunda, minimum güç 30MPa olmalıdır.
- Kompaktlık İnşaat ince işleri şap uygulaması, tüm yüzeyde ve tüm kalınlık boyunca kompakt ve homojen olmalıdır. Şap, parçalanan ya da daha düşük kıvamda katman gösteriyorsa, bu zayıf mekanik özelliklerin bir işaretidir. Bu kusur, döşemenin kırılmasına veya ayrılmasına neden olabilir.
- Beton Şap Kürlenmesi ve Ölçüsü Zeminin döşenmesinden önce şapın düzgün bir şekilde yerleştirilip kürlendiğinin kontrol edilmesi önemlidir. Bu uygun kürlenme, varsa içindeki büzülmelerin tamamlanmasını sağlayacaktır. Beton şap kürleme döngüleri sırasında higrometrik büzülme eğilimi gösterir. Bu higrometrik büzülme, karışım suyunun buharlaşmasının bir kısmından veya kurutma işleminden kaynaklanıyor olabilir. Bu çekme, şapın kıvrılmasına veya çatlamasına neden olacaktır. Zeminin döşenmesinden hemen sonra bu çatlaklar oluşursa, zeminde ayrılma veya hasar olasılığı vardır.
- Pürüzsüzlük Beton şaptaki çatlaklar çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Bunlardan biri higrometrik büzülmedir. Diğer nedenler, karışımda çok miktarda su bulunmasından kaynaklanmaktadır. Çok ince ya da çok fazla çimento içeren karışımların kullanılması da çatlaklara neden olur.
Bu Haberi Paylaş