News Photo

Akbük Alçıpan Asma Tavan

Eski binaların ısı tüketiminin yüksek olduğu bilinmektedir. Bunun bir nedeni yüksek tavanlardır (yaklaşık 3,5 ile 4 metre). Maliyetten tasarruf etmek için genellikle ikinci, daha alçak bir asma tavan kurulur. Bu sadece ısıtma maliyetlerinden tasarruf etmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda odanın daha hızlı ısıtılmasından da yararlanır. Ayrıca asma tavanlar göze hitap eder. Klima için havalandırma kanalları veya çeşitli kablolar gibi teknik ekipmanlar da eski ve asma tavan arasında gizlenebilir.

Alçıpen, alçı sıva, bina sıvası, kum, su ve ürün çeşidine bağlı olarak diğer katkı maddelerinden oluşan ve tüm yüzeyin duvarları veya tavanları kaplamak için kullanılan mineral bir harçtır.

Alçı; yüzey, özellikle pürüzsüz yüzeylerden keçeli görünüme kadar çeşitli şekillerde tasarlanabilir. Hoş bir özelliğe sahiptir ve boyalı veya boyasız görünür bir duvar veya tavan kaplaması olarak çok uygundur. Alçıyı duvar kâğıdı, seramik veya doğal taş levhalarla da kaplayabilirsiniz.

  • Esnek Kullanım

Diğer bir avantaj ise yapı malzemesinin esnekliğidir. Daha küçük alanlar için elle işlenen el sıvaları vardır. Büyük nesneler için makine sıvaları mevcuttur ve bu püskürtme başlıklı bir karıştırma pompası kullanılarak alt tabaka üzerine etkili bir şekilde dağıtılabilir.

Alçı sıva aynı zamanda tüm yaygın duvar tiplerinde (tuğla, kum-kireç tuğla, hafif beton, gaz beton) ve aynı zamanda örneğin alçı levha gibi hafif yapı malzemelerinde de kullanılabilir. Gaz beton gibi kuvvetli emici yüzeyler önceden bir astar ile işlenmelidir.

Alçı sıva da normal betona sorunsuz yapışır. Bununla birlikte, betonun önceden kuruması için yeterli zamana sahip olduğundan emin olmak önemlidir. Kalan nem, %3’lük bir kütle oranını aşmamalıdır. Bu ihmal edilirse, betonda ciddi hasar riski vardır.

  • Dış Alanlar için Uygun Değildir

Alçı harcı, bir iç sıva olarak birçok avantaja sahip olmakla birlikte, kil sıva gibi yıpranmış dış mekanlar için uygun değildir. Malzeme çok gözeneklidir ve suyu kolayca emer. Problem şudur ki; alçı sıva, nem daha çoksa bir noktada yumuşayacaktır. Alçı mukavemeti azalırsa, sıva banyoda veya mutfakta kullanılabilir mi? Evet, çünkü birkaç su sıçraması ve sadece kısa süreli artan oda nemi yapı malzemesine zarar vermez.

  • İç Mekân İklimi Etkisi

Alçı malzemesi, kendi kendine küflenemediği için iyi bir iç mekân iklimine katkıda bulunur. Buna, sıvanın geçici olarak daha büyük miktarlarda su buharı emme ve oda havası kuruduğunda nemi tekrar ortama salma kabiliyeti de eklenmiştir. Alçı sıva böylece hava neminin doğal düzenlenmesine katkıda bulunur ve böylece iç ortam ikliminin iyileştirilmesine yardımcı olur.

  • Alçı Sıva Özellikleri

Asma tavan panelleri, tasarım gereksinimlerine göre seçim yapmak için genellikle alçı levha, taş yünü veya diğer yalıtım malzemelerinden yapılır, ancak aynı zamanda paneller gibi bazı yenilikçi çözümler de bulabilirsiniz:

  • Termal ve Akustik Düzenleme için Optimize Edilmiştir
  • Depreme Dayanıklı
  • Neme Dayanıklı
  • Modüler
  • Yüksek Ses Emme Kapasitesi ile
  • Ahşap Çıtalı
  • Entegre Aydınlatma ile
  • Özelleştirilebilir Arka Aydınlatma Dekorasyonları ile şekil hafızalı bir polimerden (tensocielo veya gerilmiş tavanlar) yapılan mebranlarda.

Bir asma tavan planlarken, bina yüksekliğine dikkat etmek çok önemlidir.

Bu nedenle, asma tavan yapısının tam olarak uyduğu yerde bir başlangıç ​​katlar arası yüksekliğe sahip olmak esastır.

  • Asma Tavan Aydınlatma Tasarımı

Asma tavan tasarlarken, aynı zamanda mimarinin temel unsurlarından birini de planlamanız gerekecektir, aydınlatma. Aydınlatma tasarımı, malzemelerin yansıma ve kırılma endeksinin dikkate alınmasını ve ilk tasarım konseptine uygun aydınlatma türünün (soğuk, sıcak, doğrudan, dağınık, spot ışığı vb.) seçilmesini içerir.

Genel olarak aydınlatma, asma tavandaki gömme spot ışıkları, asma avizeler, alçı levha kesimleri ve LED şeritlerle sağlanabilir. En çarpıcı etki, koy aydınlatması kurulurken elde edilebilir.

Bir koy aydınlatmasının tasarlanması, çevre duvarları ile dikey alçı levhalar arasındaki boşluğun doğru boyutlandırılması ve spotların veya LED şeritlerin ışık yoğunluğunun doğru şekilde kalibre edilmesi anlamına gelir. Işık, tavan yüzeyine veya alttaki duvara yönlendirilebilir, böylece iç mekânlar açılır.

Aynı ortamda farklı aydınlatma sistemleri birleştirilebilir. Elde etmek istediğiniz efekt ve ruh haline göre, spot ışıkları gizli aydınlatma ile veya sarkıt aydınlatma ile farklı ateşleme ile birleştirmek mümkündür, bunlar kullanıcı ihtiyaçlarına göre ayrı ayrı yönetilebilir.

Genel bir kural olarak, tavan yüksekliğini yaklaşık 20-30 cm düşürme ve çıkıntıları 15-30 cm ışık kaynağı ile çıkıntı yaparak aralarında en az 15 cm dikey boşluk bırakılması tavsiye edilir.

Asma tavan ile mevcut tavanın altına yeni bir tavan monte edilir. Ahşap tavan gibi eski tavanların çıkarılmasına gerek yoktur.

Bu, örneğin aydınlatma durumunu asma tavan ile kabloları görmeden yeniden düzenlemek istiyorsanız, tavandaki çatlakları asma tavan ile kapatmak istiyorsanız veya odadaki akustiği iyileştirmek istiyorsanız mantıklıdır. Asma tavan lehine birçok başka neden de vardır.

  • Asma Tavan Sistemi, Gergi Tavanlarda Şu Şekilde Çalışır

Plastik veya alüminyum profiller odanın etrafına uygun yükseklikte monte edilir. Bu daha sonra asma tavanın gerildiği yeni oda yüksekliğidir.

Elbette bu asma yüksekliği asma tavanlar için ayrı ayrı kararlaştırılabilir.

Germe tavan daha sonra özel bir kurulum işlemi kullanılarak profillerin içine çekilir.

Malzeme, yüksek teknoloji ürünü bir polyester elyaftan, yani bir tekstil kumaştan veya alternatif olarak yansıtıcı bir görünüme sahip bir PVC filmden oluşur.

  • Asma Tavanın Avantajları ve Dezavantajları

Asma tavan ile gergi tavan ile önceki tavan arasındaki boşlukta tüm kablolar kaybolur.

Kumaş gergi tavanlarda 5,10 m boyuta kadar malzeme kesintisiz bir şekilde gerilebilir. Bu, asma tavanın çoğu odaya dikişe gerek kalmadan monte edilebileceği anlamına gelir. Ayrıca, alçıpen ile tekrar tekrar meydana gelen bu asma tavan sistemiyle korkulacak çatlaklar da yoktur.

  • Dolaylı Aydınlatma

Dolaylı aydınlatma giderek daha popüler hale geliyor. Dolaylı aydınlatma için hassas bir şekilde tasarlanmış germe tavanlar vardır. Işığın farklı güçlerde geçmesine izin veren gergi tavanlar arasından seçim yapabilirsiniz. Böylece tavanın ne kadar güçlü parlaması gerektiğini belirleyebilirsiniz.


Bu Haberi Paylaş

Yorum Yap

İşletmeniz için kaliteli hizmetimizi almak ister misiniz?